aZ ingatlanok használata során jelentkező “örömfaktort” leginkább az esztétikai elemek emelik.
2021-02-19

Interjú Pálffy Rékával a Pesti Házak zRt. kereskedelmi igazgatójával.

Mivel foglalkozik a Pesti Házak és  mióta?

A Pesti Házak Zrt. 2003 óta aktív szereplője a budapesti ingatlanpiacnak. Az alapítás óta eltelt időszakban 16 sikeres társasház fejlesztést tudhatunk magunk mögött.

Működési területünk Budapest gyorsan fejlődő, városmaghoz közeli zónája. A Pesti Házak Zrt jelentős szereplője a IX. kerületben megvalósult nemzetközi díjjal is elismert tömbrehabilitációnak.  Emellett több, mint nyolcszáz lakást adotunk át az elmúlt években a XIII. kerületi Kassák Parkkal szomszédos területen.
Jelenleg is több nagyszabású beruházásunk fut mind a két kerületben, melyek között több építés alatt álló projekt is található.

Mióta dolgoztok együtt az Amecoddal?

Az Amecoddal a társaság  megalakulása óta folyamatosan együtt dolgozunk. Eddig három, már átadott társasházi beruházásunk teljeskörű belsőépítészeti munkáit valósították meg és egy még kivitelezés előtt álló épületünk belsőépítészetének a tervezési munkái vannak éppen folyamatban. A közös munkák általában a társasházak közös területeinek, azaz jellemzően a megérkezési tér /recepció és a lift előterek, folyosók megjelenésének a megtervezését és az egyedi belsőépítészeti elemek kivitelezését foglalják magukban.

 

Miért tartjátok fontosnak, hogy egyedi tereket alakítsatok ki a társasházon belül?

A 2000-es évek elején, amikor az új építésű társasházi beruházások tömegesen elindultak városszerte még mindenki annak is nagyon örült, hogy nem a büdös kukák mellett kell majd bejutni az új épületekbe, ahogy azt korábban, kényszerűségből a régi, sokszor rossz állapotban lévő “bérházakaban” a lakók megszokhatták.

Ahogy az élet minden területén igaz, a fejlődés ezzel nem állt meg és mi akik különösen érzékenyek vagyunk arra, hogy a vevőink elégedettek legyenek az átvett ingatlanokkal és azt a mindennapokban örömmel használják, igyekszünk projektről projektre megújulni, mindig kicsit többet, jobbat nyújtani, mint az előzőeknél.

Úgy tapasztaltuk, hogy a technikai újdonságok mellett az emberek életminőségét és az ingatlanok használata során jelentkező “örömfaktort” leginkább az esztétikai elemek emelik. Emiatt fordítunk kiemelt hangsúlyt arra, hogy a társasházi közös területeket szakember tervezze meg, így biztosítva, hogy egy egységes, szép enteriőr fogadja az érkezőket és kísérje őket a lakásuk bejárati ajtajáig. 

Ezen felül egyébként még azt is megfigyeltük, hogy a társasházakban a közös területek általában pontosan úgy maradnak, ahogy a kivitelezés befejezésekor a kivitelező levonul, azokra nem költenek utána. Így különösen idokoltnak érzem, hogy olyan esztétikus területet alakítsunk ki, amely hosszú távon, lehetőség szerint viszonylag “gondozásmentesen”  egy kellemes, szép hátteret nyújt a mindennapokhoz.

 

Mennyire vagy megelégedve az amecod közös munkával?

Annyira, hogy rögtön új megbízást is adtunk, sőt más közös munkákat is tervezek. Azt gondolom manapság ritka és különösen megbecsülendő az a fajta partnerség, amikor súrlódásmentesen, az aktuális témákat megbeszélve, egymást segítve megyünk előre.

Ráadásul pótolhatatlan, ha valaki megfelelő türelemmel és alázattal kezeli a megbízóját (jelen esetben engem. 😉)  egy olyan szubjektív témában, mint pl a belsőépítészet tervezési fázisában a “tetszik-nem tetszik” kérdések.

De az esztétikai kérdéseken túl, azt kell mondjam, hogy a kivitelezésben is kifejezetten jó tapasztalatokat szereztünk, ráadásul úgy, hogy különböző építkezéseinken különböző generál kivitelezővel kellett összehangolni a munkákat.
Így elmondhatjuk, hogy nálunk nem csak az értékesítők örülnek a szép  látványtervek miatt a közös munkának, hanem a mérnökeink is örömmel várják a folytatást.

 

Neked melyik A KEDVENCED A KÖZÖSEN TERVEZETT ENTERIÖRÖK KÖZÜL?

A legjobb az egészben az, hogy nincs kedvencem. Sikerült olyan teljesen különböző hangulatú, egyáltalán nem összehasonlítható belső tereket megálmodni, amik számomra nem teszik lehetővé, hogy összemérjem őket.
Ami még klassz volt az egészben, az amecodos lányok nagyon jól rádolgoztak az építészektől örökölt alapokra. Hiszen mindegyik épületünkben volt olyan belsőépítészeti elem (pl különböző típusú átriumok), amik adottak voltak. Így pl. nagyon klassz  lett a Pesti Ház-Átrium2-ben, hogy az átriumon átívelő, lakásokhoz vezető hidak légiességére ráerősít a finom szín használat.  Vagy a Pesti Ház- Átrium3 esetében az átrium oldalán megjelenő eléggé domináns indusztriális hatású, fémkeretes üveg táblák alaphangulatához nagyon jól passzol a belső térben elhelyezett élő fa, vagy a meglepően megosztó pepita burkolat. 

 Igen direkt emelem ki, hogy megosztó, mert bár nem cél, hogy megosztó épületeket építsünk, de egy-egy ilyen elem mégis jót tesz, mert ha megosztó valami, akkor az egyben azt is jelenti, hogy van akiknek nagyon tetszik.  Volt olyan vásárlónk, aki megesketett,  hogy ugye biztos, hogy meg is csináljuk, mert neki annyira tetszik, hogy így alig várja, hogy odaköltözzön. Most beköltözés után pedig azt mondta éppen, hogy legalább olyan jól néz ki élőben mint a képeken 😊

Ha megkérdeznétek, hogy így közel húsz év után mi motivál még minket arra, hogy újra és újra lelkesen álljunk neki minden egyes épület megálmodásának, akkor azért biztos gyorsan kiderülne, hogy milyen óriási motiváció az, hogy a vevőink értékelik ezeket az erőfeszítéseket és azt látjuk, hogy szeretik ezeket az épületeket.

Köszönjük az Amecodos csapatnak, hogy ehhez az élményhez Ti is hozzájárultok!