Do you speak Design?

2023-05-15
“Beszélsz designul?” - kérdezte tőlünk a Salone de Mobile kiállítás idén. A bútorvásárra minden alkalommal rengeteg látogató érkezik a világ különböző pontjairól. A számos nyelv, kultúra és személyiség forgatagában mégis mind egy nyelven beszélünk: a design nyelvén.

A grandiózus eseményen kiállítók százai, és látogatók ezrei vesznek részt, egyedülálló értéket teremtve a tervezői közösség számára. Kíváncsiság, nyitottság, innováció és megújulás helyszíne ilyenkor a Rho Fiera, ahol árad az inspiráló energia. 

Beszélgessünk hát designul a 2023-as belsőépítészeti trendekről…

Boucle

Az idei kiállítás leggyakrabban látott anyaga egyértelműen a boucle volt. Ez egy durván sodrott gyapjúból készült szövet, melynek jellegzetes, hurkos felületét, a fonal egyedi szövésével érik el. A hatás puha, otthonos és hívogató, lágyítja a teret, és különleges textúrájával izgalmassá tesz minden kompozíciót. A boucle anyag először az 1940-es években vált elterjedtté az Egyesült Államokban. Ma már számtalan különböző eljárással, különböző anyagok felhasználásával készítik, minden színben és mintázatban megtalálható a piacon.

Terrakotta 

Színek terén az idei sztár a terrakotta, és annak minden árnyalata. Téglavörös, barack, lazac sőt a pinkek és a burgundi is hódított az eseményen. Ezeket a friss, harsány tavaszi/nyári színeket acél kékkel, és mély kék árnyalatokkal helyezték kontrasztba a vásár standjain. 

Ívek

A merev vonalakat, szigorú geometriát felváltják a lágy ívek. Ez legjobban a kanapékon és ülőgarnitúrákon figyelhető meg, de nem maradnak el az asztalok, fotelek, ágyak sem. 

Kötelek hálójában

A magas háttámlák nem csak kényelmet, de elegáns megjelenést is kölcsönöznek minden ülőalkalmatosságnak. Játékos megoldás, amikor a háttámlák keretébe színes kötél húrokat feszítenek a gyártók, így könnyítve, és légiesítve a bútorokat.

Mirror mirror on the wall…

A hatalmas, egybefüggő tükörfelületeket felváltják a kisebb egységekből összeállított kompozíciók. Ez a megbontás arra is lehetőséget kínál, hogy szabadon játsszunk a formákkal, arányokkal, keretekkel. 

Körkörösség

A kör a végtelen időt, a tökéletességet és az oszthatatlan egységet szimbolizálja. Az idei vásár bútorai és lámpái is fejet hajtottak a teljesség geometriája előtt.