AMeCoD Félix Étterem Budapest interjúkép
Bohémság, aranygaluska és kortárs művészet: Ismerd meg a Felix-et!
2019-06-27

Impozáns, figyelemreméltó, újdonság…

Az YBL BUDAI KREATÍV HÁZ neve lehet, hogy számodra is ismerősen cseng. Ez az a hely, ami a Vár aljában található, egy kultikus helyszínen. A minipalota már a Felix Kitchen&Bar vendéglátóhelynek ad otthont, ami méltó vetélytársává vált számos budapesti étteremnek.

Hosszú volt az út Felix-ig, hiszen korábban volt itt kávézó, zenés-táncos hely, kaszinó, de még kazánház is. Ha a falak beszélni tudnának, rengeteg élményről és eseményről mesélhetnének, de ma már a gyönyörű, szellős és nívós környezetben boldogan falatozó embereket látni, akik mind kíváncsiak Felix gasztronómiai értékére.

Németh Gergő Üzletvezetővel beszélgettünk, aki által megismerhetitek Felix és az A.MeCoD közös történetét.
Vigyázat! Az aranygaluskáról készült fotó erőteljes étvágyat idézhet elő, melyért felelősséget nem tudunk vállalni!

Gergő, kezdjük rögtön az elején. A Felix mikor nyitotta meg a kapuit a nagyérdemű előtt?

– Félixként 2019 májusában, de ezt megelőzte nagyjából egy egy éves előkészület, amikor még  YBL BUDAI KREATIV HÁZ ÉTTEREMKÉNT működtünk. Nagyon izgalmas volt az az időszak, ami alatt megszületett Felix, mostani formájában. 

Miért pont Felix lett a neve?  Erre nagyon kíváncsiak vagyunk.

– A helyzet az, hogy mindenképpen kapcsolódni akartunk a ház múltjához és hagyatékához. Ezt az épületet a legendás Ybl Miklós tervezte 1875-ben, ezért szerettük volna, ha a vendéglátóhely neve is kötődik hozzá, az ő életéhez. Ybl fiának neve Félix volt. Kaptunk róla egy hosszabb ismertetőt, egy úgynevezett brief-et, és megismerhettük az ő személyét kicsit közelebbről.
Bár egy legenda fia volt, senki ne gondolja, hogy apja nyomdokaiba akart volna lépni. Bohém életet élt, igazi világpolgár volt, aki nem akart építész lenni, helyette egy irodában dolgozott.
Amikor ötleteltünk és gondolkodtunk, tudtuk, hogy olyan éttermet szeretnénk, ami a világ bármely nagyvárosában megállja adott esetben a helyét, és az igazi hedonista világpolgárok paradicsomává válhat. Nos, Félix pont ilyen világpolgár volt, így könnyen tudtunk mindannyian azonosulni ezzel a névvel. A kézírását is megtaláltuk, amit használunk is.

Mesélj nekünk…Mi különbözteti meg Felix-et a többi budapesti étteremtől?

– Ami nagyon fontos a ház életében és talán ez is teszi különlegessé, egyedivé, az a kortárs művészet megjelenése, bemutatása a kiállítótermekben. Ez egy nyitott ház, bárki számára bármikor elérhető ingyenesen, ezért az volt a cél, hogy egy olyan közérthető, de nagyon magas minőségű éttermet hozzunk létre itt, ahová bárki szívesen bejön. Legyen szó akár turistákról, akár magyar állampolgárokról.

Ha személyesen engem kérdezel, nekem a mércét édesanyám jelentette, aki egy vidéki asszony. Mindig arra gondoltam az étterem kialakítása, berendezése során, hogy ha ő szívesen bejönne ide úgy, hogy közben nem érzi magát kellemetlenül, akkor jó úton járunk.

A célunk az volt, hogy minden hozzánk betérő jól érezze magát a házban, miközben olyan ételeket és fogásokat tudunk számára felszolgálni, mely egy igazi gasztro-élményt jelent.

Elmondásod szerint úgy terveztetek, hogy ide bárki, bármilyen világpolgár „betévedhet”, viszont az étterem berendezése és belső kinézete mégis a nagyon magas minőségről árulkodik. Ezt fejtsd ki nekünk kérlek! Honnan ez a kettőség?

– Valóban? Képzeld el, ha fehér abrosz lenne mindenütt és mondjuk fehér kesztyűs felszolgálók?

Az igazság az, hogy a terek kialakítása során a házhoz és annak múltjához hűek szerettünk volna lenni. Ebbe pedig nem fért bele mondjuk egy modern vagy egy minimál design kialakítása, hiszen itt a történelem és Ybl Miklós tehetsége sokat nyom a latba.

Ybl a tervezések során sosem spórolt az energiájával, ezért van az az érzésed, hogy itt minden részlet a helyén van. Az ő maximalizmusát és tökéletes alkotását mi a vendéglátó szakma iránti igényességünkkel szerettük volna kiegészíteni.

Az apró részletek fontosak. Pontosan tudtuk, hogy milyen lámpát, virágot szeretnénk viszont látni az asztalokon. A belsőépítészeti elképzelésinket Somlai Tibor valósította meg, amiért itt is köszönetet szeretnék neki mondani.

Az árazás kialakítása során pedig tudatosan figyeltünk arra, hogy ne ijesszünk el egyetlen Vendéget sem.

Már maga a gyönyörű miliő miatt és megéri ellátogatni az étterembe, hiszen hétköznapinak nem nevezhető, és valahol a múlt szele és érződik itt benn. Történelme van. De térjünk rá a konyhára és az ételekre… Mikor jöjjön ide valaki? Ha szereti a magyar konyhát? Vagy akkor ha inkább nemzetközi finomságokat kóstolna?

-Az étlap megalkotása során szintén több szempontot és igényt vettünk figyelembe, akár csak a belső design megálmodása alatt is.

Az alapanyagink minősége rendkívül magas, és erre kínosan ügyelünk. Van borjúbécsink, Porter House steak-ünk, de klasszikus aranygaluskát is kaphatsz nálunk, amire nagyon büszkék vagyunk.

Én azt gondolom, hogy egy étterembe olyan ételeket kell elkészíteni, aminek otthon nem feltétlenül áll neki bárki,- vagy olyanokat, melyeket nem lehet elkészíteni.

Mondok egy példát: az aranygaluska elkészítésére mondjuk a Te anyukádat mennyire volt nehéz rávenni? … Ne is mondj semmit! Látom az arcodon, hogy nem volt könnyű.

Ehhez az az ételhez egy őrületes emlék köt minden gyereket. Bár egyszerű alapanyagokból van, mégis nehéz és körülményes megcsinálni otthon.

A véleményem szerint, mi magyarok nagy dologként tekintünk arra, hogy valaki aranygaluskát készít otthon.

De itt profi éttermi körülmények között könnyű megcsinálni az aranygaluskát.

Azt a tekintetet, amikor valaki megkapja nálunk az aranygaluskáját… nos, azt látni, az maga a vendéglátás. Az az otthonosság, az a jó érzés, az őrület. Akkor jössz rá, hogy ezért csinálod ezt az egészet.

Óriási adagot adunk, és még pluszban társul ehhez az az érzet, hogy Te veszel először a tepsiből, tehát hogy nincs kitálalva, hanem abban kapod meg. Megvan az az érzeted, hogy ez csak a tiéd.

Akár a szélét szereted, akár a közepét, ez a te ételed.

Nagyon sokan megfordulnak nálatok. A konyha esetében mi volt az első szempont, amire figyelnetek kellett?

-Ami nagyon fontos volt, hogy profi legyen. Nem volt megengedhető a kompromisszum, sehol, egyetlen gép vagy berendezési tárgy esetében sem.

Az A.MeCoD csapatának a profi elszívás kialakítását és megoldását köszönhetjük, akik

Tikos Emil légtechnikai kivitelezővel karöltve dolgoztak együtt.

Rengeteg munkájuk volt azzal, hogy megtalálják a számunkra legtökéletesebb megoldást. Az épület műemlék jellege miatt voltak feladatok, nehézségek és szempontok, melyek feladták a leckét, de együtt, közösen ezt mind áthidaltuk.

Nagyon szeretünk velünk dolgozni, hiszen az elszívás professzionális szintre hozása az A.MeCod csapatának az érdeme, amiért nagyon hálásak vagyunk és leszünk is mindig.

Miért az Amecod mellett tettétek le a voksotokat?

– Azért az Amecod, mert a két vezető, András és Kenéz hitelesek. Nincs mellébeszélés, nincs kertelés, hanem azt mondják ami van. Ha jót akkor jót, ha rosszat akkor rosszat.
Őszinték, vakon tudunk velük üzletelni, mert megbízunk a szakértelmükben. Az egyéniségükről és a hozzáállásukról nem is beszélve…
Bár különböző habitusú a két ember, remekül kiegészítik egymást a munkában. Ráadásul annyi alázat van bennük, velünk és a felmerülő helyzetekkel szemben, ami példaértékű.

Milyen volt a munkafolyamat? Könnyű volt együtt dolgozni a srácokkal?

– A kommunikáció nagyon könnyű velük, bár én néha személy szerint okoztam gondokat a nehéz elérhetőségem miatt.
De panaszra semmi okom, hiszen ennek ellenére sem türelmetlenkedtek soha.

A teljes csapatot is megismertétek vagy inkább csak Andrással és Kenézzel tartottátok a kapcsolatot?

– A bemutató konyájukban való „sertepertélés” miatt mi már korábban is ismertük egymást.
Tudjuk, hogy Enikő isteni kávét főz, sőt mi több, még főztünk is együtt.
Megtudtuk például, hogy ők milyen éttermeket preferálnak, milyen sütiket szeretnek, és egyáltalán, szakmailag mi a véleményük dolgokról. Jó volt őket megismerni és nagyon személyes a kapcsolatunk. Bár Andrással beszélek a hétköznapokban a legtöbbet, az egész csapat közel áll hozzám..

Akkor felteszem ezt az egyszerű kérdést: elégedettek vagytok a konyhával?

-Igen, az úgy üzemel ahogyan kell, bár biztosan rendelünk még egy hűtőkamrát! 😀
Viccet félretéve, tudom, hogy nem itt kell rendelést leadni.

Nagy fejlődés, amit az Amecod hozott az étterem életébe, mi pedig boldogok vagyunk ezért.
A házban nagyon sok igényes rendezvényt tartunk már a kezdetektől fogva, de büfés kiszolgálást nem szerettünk volna. Úgy voltunk vele, hogy csévingeket nem akarunk nyitogatni, az valahogy nem illik az étteremhez.

És ekkor jött a Livecookintable ötlete…

Ennek a német márkának a termékét amit az Amecod forgalmaz, már ismertük és használtuk is náluk a főzések során, így tisztában voltunk minden előnyével. Tulajdonképpen ez a rendszer képes lenne kiváltani egy teljes konyhát. Amikor felmértük a piacot és berendezést kerestünk, olyat ami a rendezvényeink színvonalát emeli és az ételek elkészítését is megkönnyíti, nagyban számított, hogy volt lehetőségünk kipróbálni korábban a Bemutatótermükben. Bérlésre is volt lehetőségünk. Emlékszem, amikor kibéreltük, annak a rendezvénynek az egyik gyöngyszeme és különlegessége volt.

Ezután úgy döntöttünk, a klasszikus csévinges vonalat elengedjük, és úgy rakunk össze egy büféasztalt,  hogy több dolog készülhessen a vendégek előtt.

Számunkra nem mindegy, hogy egy cséving van az indukciós lapon vagy egy cocotte edény.

Egy cocotte edénynek olyan otthon hangulata, érzése van. Olyan mintha otthon odamennél a  tűzhelyhez, és merítenél a fazékból egy finom levest vagy pörköltet.

Ez a Livecookintable egy rendszer,  mely különféle modulokból áll össze, tudsz beletenni rostlapot, indukciós lapot, és van hűtő-fűtő eleme is, melyek akár -4 és +60 fok között állíthatóak. Így ennél a rendszernél csévingekről szó sincs, a főzés interakív, hiszen a séf ott áll a Livecookintable mögött, tud beszélgetni a Vendégekkel, illetve személyre szabottan tudja elkészíteni az ételeket. Az egész rendszer lelke az elszívó, mely olyan hibátlanul működik, hogy nincs ételszag a főzés során.

Mivel mindent ki tudtunk próbálni az Amecod termében, tudtuk, hogy nekünk nem kell már más. Tud mindent amit mi szeretnénk és előremutató maga az egész rendszer és technológia.
Igaz, volt egy olasz vetélytársa a Livecookintable-nek, de nem is tudtuk tesztelni, és a szakértelmet sem éreztük a cég mögött. A mi véleményünk, hogy egy ekkora beruházásnál szükség lenne a kommunikációra, bizalomra,- de ez nem volt meg, így nem is vásároltunk ettől az olasz cégtől.

Viszont András és Kenéz esetében egy értelmű helyzet volt ez. A ő magabiztosságuk átragadt ránk is nyilván… Egy szó mint száz, nagyon jó döntés volt a Livecookintable rendszerének megvásárlása.

Bár a beszerelésnél adódtak vicces helyzetek, de a csapatra mindig tudtunk számítani.
Ez túlmutat egy sima partneri együttműködésen. Ez olyan sorsközösséget hoz létre, ami által nem is akarunk váltani.

Ha azt mondom, hogy Amecod, akkor melyek azok a szavak, amelyek eszedbe jutnak?

-Professzionalizmus, szeretet, megbízhatóság, kiváló csapatmunka

Ha Te is kíváncsi vagy még több információra és fotóra a Felix-ről, lesd meg a Facebook oldalunkat is, hiszen ott is sok-sok fotóval és sztorival találkozhatsz! ☺