SCRUTON – MCC

belsőépítészeti műleírás

(részlet)

Szerző: Szeredy Dorottya, Halbritter Lili / A.MeCod Zrt. / 2021

 

Tervezési feladat:

Megrendelői/ Bérlői igény volt a belsőépítészettel szemben, hogy a MCC Központ felépüléséig (5 év) kialakításra kerüljön egy olyan közösségi tér/kávézó illetve, dolgozói étkezde- ami tükrözi az MCC illetve scrutoni szellemiséget.
Nagynevű előadók fogadására alkalmas, illetve az MCC szellemiségét és közösségi élet funkcióit is kiszolgálja. A fenti kollégiumi részekből, lehívja a diákokat, felhívja a figyelmet az együttlét, együtt tanulás, együtt fejlődés fontosságára, egyben csábító és funkcionális tereket is biztosít nekik.

Tervezési koncepció/téma:

A közös hívó szó: a könyv és tudás

Inspirációk:

 • Roger Scruton, angol konzervatív filozófus élete és öröksége, szellemisége: család, a vidék, szellemi rendezvények a Sunday Hill farmon. Szabadegyetemek, társasági események lovaglás és vadászatok.
 • A könyv motívum központi elem.
 • Scruton Dolgozószobája:
  • anyaghasználat, fa, angliai „cottage” hangulat,
  • a rendezetlenség, de mégis az otthon melege.
  • Kárpitok, nagymama káosz.
 • Róka és a holló,  összekötő kapocs a két tér között.

 

2. Hívószavak:

 • Farm: főleg az anyaghasználatban,  fa hatású elemek tömege.
 • Istálló és nyeregtető: együtt legyünk, de elvonulás tanulás színtere –ház alakú boxok, mobiliák.
 • Természet: angol vidék hangulata, minták, angol vidék átirata dobogókban  padokban.
 • Rendezett káosz + meghitt otthon -elrendezés, Scruton
 • centrális szimmetria: kertek elrendezése (elrendezést MCC), rend és átláthatóság jellemzi a teret.
 • Rusztikus mélység, vakító fiatalság, mobiliák stílusbeli különbsége
 • Almafa: fontos elem a térben 
VDI 2052 szerint méretezett kombinált aktív elszívó álmennyezet oltórendszerrel / A.MeCoD Zrt - 2019

1. A téma megjelenítése a térben:

Funkcionális szempontból a lobby tér ötös szerepet tölt be: A vendégek megérkezése, be- és kijelentkezése mellett, az épület közlekedési elosztópontja, közösségi tanulószoba és játéktér is egyben.

A kávézó az előadásokon, beszélgetéseken , szellemi táplálékon túl, bisztró jellegű meleg étellel és délben menüs jellegű ebéddel látja el a MCC dolgozóit és a vendégeket.

Fontos tervezői szempont volt a tér egy-egy térrészének bizonyos mértékű „szeparálása- védelme” az, hogy elmélyültebb tanulásra, gondolkodásra, megbeszélésekre biztosítson lehetőséget. Olyan „nyugodt sziget” megteremtésére törekedtünk, amely szerves része a közösségi térnek, de egyértelműen elkülönül attól, így jöttek létre a kis házikók, nagy tanuló asztal és nagy homlokzati asztal, a tóra nézve.

Térkiosztások:

Mindkét teret 5 részre osztottuk fel.

A közös motívumok (almafa, könyvszekrény, kuckó, házikó)mindkét térben megjelennek:

 • MCC központi helyén szerepel egy stilizált almafa, egyedi installáció.
 • Scrutonban lépcső felett, nyomtatott modern formában jelenik eg az almafa.
 • Könyvszekrény- összekötő elem
  könyves szekrény különböző megjelenési formái : mindkét térben.

Scruton elrendezés kifejtése:

 • Bárpult a régi recepció helyén kerül kialakításra. Pultból el lehet érni az italraktárat
 • Dobogó, színpad nézőtér- egy egységet képez
 • A színpad mindenhonnan jól belátható
 • Lépcsős lelátó dobogó több funkció – kávézó tér és előadás nézőtér
 • Scruton nappali hangulat: nagy könyvespolc, létrával (régi könyvtárak, almaszedés)
 • Lépcsőkorlát körül stilizált almafa motívummal bisztróasztalos rész.
  A Térben almás kosárkák a pillér mellé, cottage, farm , termelői piac hangulat- alma, idény gyümölcsök kínálata- magyar termékek- local patriotizmus
 • Hátsó rész – Pajta inspirálta tér: pillér kapott egy téglaburkolatot, kárpitozott padokat alakítottunk ki hátul, szíjak – ló zabla. Alacsony pados elrendezés / lócás farmos hangulat.

MCC tér:

 • Központi tér: Centrális elrendezés – angol kertre rímelő felosztás. Almafa- tudás fája, alatta piknikezési lehetőség. Egyedi stilizált épített osb/rétegelt lemez/ laminált almafa, körülötte egy pad A többi elem mozgatható. Homlokzati falon nagy asztal, kifele néz, felette polcok, könyvek.
 • Főbejárattól balra térelválasztó, mögötte: lépcsős lelátó – kivetítővel, puffokkal, növényekkel. Játékok a központi térben a főbejáratnál, dobogó recepciós pult felőli oldalán. Puffok, sakkfigurák- a lépcsős dobogó oldalában- itt lenne a játéktér: ping-pong asztal, csocsó- játék tere
 • Recepció:  dobozolása sárga élénk laminált lappal, kulcsos tároló lefedése szürke laminált lappal. Bejárati közlekedő szélére: 2 kanapé pozícionálva, növényekkel futtatott kaspók főbejáratnál, klasszikus lobby várakozó funkció
 • Külön egység- a nagy asztal körüli kapu motívum. 4 db házikó, intimebb beülők, tárgyaló rész.
 • „Ló beállók”/ Kutyaház: 3 db egyedi kisfülke, a különtermek falánál.

2. Színek anyagok és szerkezetek részletes leírása:

Színek használata:

Főbb színek, scrutoni arculat, farm hangulat és Srtuon dolgozójában illetve farmján megtalálható színek harmonikus egyvelege. Az MCC térben ezt kiegészítve a sötét faburkolattal, egy-egy vibráló sárga folttal feldobva.

Anyagok/dekorok használata:

Falburkolatok: Festett és tapétázott felületek, egyszerű költséghatékony kivitelek, maximális hatás. Egyedi magyar almafás tapétával díszítjük a kapu motívumot.

Álmennyezet: Az eredeti álmennyezet megtartása volt a cél, tisztítás után, egy fehér festést kap.
A nagy asztal körüli kapu motívumban, egy kék kiemelő festéssel látjuk el az álmennyezetet.

Padlóburkolat: Az egész teret összeköti a meglévő hidegburkolatra helyezett klikkes PVC. Az MCC térben egy közép sötét tölgy karakter jelenik meg halszálka formában, a Scruton térben ugyanez a fa hatás jelenik meg hajópadló formában. Az eredeti hidegburkolat lábazatok bontásra kerülnek, a vynil burkolathoz megfelelő lábazat kerül kialakításra.

3. Épített egyedi szerkezetek:

Az épített egyedi asztalos elemek, költséghatékony anyaghasználata reflektál a Bérlői igényekre.

Az angol kert motívumra felépített kis fali házikók, két- és négyszemélyes házikók, laminált lapból, illetve OSB lapokból készülnek. A dobogók és egyedi térelválasztó szekrények is laminált kivitelben készülnek, illetve festett OSB és rétegelt lemezből, egyszerű geometriával, de designos kialakítással adják vissza a kívánt hangulatot és funkciót.

4. Kereskedelmi forgalomban beszerezhető bútorok, kiegészítők:

A mobil bútorokat, a hely speciális karakterének megfelelően válogattuk ki.

Scruton térben hozva a scrutoni szellemiséget, lazább eklektikusabb formákat, ugyanakkor az angol vidék báját.

Az MCC térben mozgatható, könnyen átrendezhető, moduláris bútorokat terveztünk. Minden mobil bútor magas minőségi követelménynek megfelelő, közületi használatra szánt európai design bútor.

5. Világítás, lámpatestek, dugaljak, kiállások:

A világításnál alapkoncepciónk, a meglévő álmennyezeti alapvilágítás 200 lux értékű alap megvilágítás mellett, pontszerű technikai világítás kialakítása.

Sínes rendszeren lévő reflektorok könnyen állíthatóak a szükséges elrendezéshez és funkcióhoz. A sínes rendszerre szerelt dekoratív design lámpák, dekoratív és használati funkcióval is bírnak.

A dugaljakat/ töltési lehetőségeket biztosítunk a bútorokban a funkcióknak megfelelően.

6. Kivitelezés

A terveken megjelölt, kiválasztott anyagokat a kivitelezés előtt a Megrendelő, Generálkivitelező és a Tervező közösen véglegesíti. A tervezői részvétel is fontos, mivel az összkép harmonikus megjelenése érdekében minden részletkérdés nagy jelentőséggel bír.

A bútorok gyártása előtt, a kivitelezői gyártmánytervek készítésének időszakában tervezői egyeztetés és az adott szakágaknak helyszíni pontos felmérés és méretvétel szükséges.