Pezsgő és maximalizmus
vagy Pezsgő perfekcionizmus?
– Sauska Krisztián INTERJÚ
2023-11-29

Sauska Krisztiánnal a tokaji Padihegyen létesülő új borászatuk megnyitója alkalmával beszélgettünk.

Black line főzősziget és látványkonyha by A.MeCoD, Sauska Tokaj borászat

Kezdésnek indítsunk egy kör villámkérdéssel:

TENGERPART VAGY  HEGYSÉG? Mindkettő, attól függ, hogy sí vagy vízisí. Mindkettőt nagyon szeretem.

TENISZ VAGY SÍ?  Tenisz forever

REGGEL VAGY ESTE?  Este

TÉL VAGY NYÁR?  Nyár!

LAZAC VAGY STEAK?
Attól függ, hogy pezsgő vagy villányi vörös.

VÖRÖS VAGY PEZSGŐ?
Attól függ, hogy lazac vagy steak.

OLASZORSZÁG VAGY FRANCIAORSZÁG?
Olaszország.

VILLÁNY VAGY TOKAJ?  Tokaj.

AMERIKA VAGY MAGYARORSZÁG? Magyarország.

Mondhatjuk azt, hogy megvalósította az amerikai álmot?

A saját mértékem szerint még nem, mindig vannak új álmaim.

Mit gondol, mi a sikerének titka, amiért ilyen sikeres lett az USA-ban mint vállalkozó?

Merek kockáztatni és hiszek a csapatmunkában.

Mi az amerikai titok, miért hatékonyabbak és ügyfélcentrikusabbak az amerikai vállalkozások, mint  az európaiak – beleértve a magyarországiakat is – többsége?

Amerikában a munka kiemelt fontosságú része az életnek, az emberek boldogok, hogy munkájuk van. Az igazán jók számára személyes büszkeség, hogy jól végzik a munkájukat, a lelki egészségük alapvető feltétele.

Sokan maximalistának tartják, akinek nem a jó, hanem a tökéletes a megfelelő. Ön is így látja magát?

Igen. Van másnak értelme?

Amikor kinyitja a borhűtőt, mit bont ki legszívesebben? Mi az ami először eszébe jut?

Már jóideje a pezsgő.

Kinek melyik tétel a családban a kedvence?

Az enyém bármelyik pezsgőnk, attól függően, mit eszünk. Andreáé, a feleségemé a villányi kadarka, a lányomé a sauvignon blanc, a vejemé a skót whisky, de ez érthető: az egész életét a borokkal tölti.

Mi az Ön kedvence? Melyik borához kötődik a legmélyebben, és miért?

A tokaji furmint, a sokoldalúsága miatt.

Mi a legfontosabb tanulság amit a borász évei alatt tanult?

Hogy minden részlet fontos.

Mint borász vagy gyártulajdonos gondol magára elsősorban?

Műszaki ember vagyok, ami mindkét területen jól jön.

Milyen tervek vannak a pezsgők területén a jövőben, és milyen lehetőségeket látnak a túltelített borpiacon?

A pezsgők területén rengeteg a dolgunk még. A cél, hogy ne csupán egy borászat legyünk, akik pezsgőt is készítenek. Az összetéveszthetetlen Sauska-stíluson folyamatosan dolgoznunk kell, ez a legizgalmasabb része  a munkánknak, különösen egy olyan legendával, mint a francia pezsgőmester, Régis Camus.

A túltelített borpiac legfőbb oka az elégtelen borexport, amely mögött az évtizedek óta hiányzó nemzeti borértékesítési- és marketing stratégia hiánya áll. Tragikusan le vagyunk maradva  a világhoz képest.

Az egyik legaktívabb résztvevőként, hogyan látja a hazai borászat jövőjét?  Milyen irányba “terelné” a szakmát szívesen? 

A magyar bor világszintű népszerűsítését nem tudja egy magyar pincészet, de még az első 10 magyar pincészet sem saját zsebből megoldani, nem is ez a feladata. Rendkívül fontos lenne egy jó nemzeti bormarketing stratégia a magyar és exportpiacokra vonatkozóan is, amelyhez a vállalkozások kapcsolódni tudnak.

Másrészt rendkívül fontosnak tartom a világszintű képzést és a nemzetközi szakemberekkel való állandó kommunikációt. A borászat az egyik leggyorsabban fejlődő modern tudomány, része kell lennünk a nemzetközi információ- és tudásáramlásnak. Kizárólag ezért vállaltam el a Tokaji Egyetem kuratóriumában való részvételt.

Hogyan látja a jövőt a saját borászatában? Van valamilyen álom vagy cél, amit szeretne még elérni?

Minőségi szempontból az alapok megvannak, a következő évtized feladata mindent magasabb szintre helyezni minőségben, tartalomban és szépségben. Kereskedelmi szempontból új exportlehetőségek megtalálása és az egyes piacok igényeinek, trendjeinek minél precízebb megértése. Van-e annál izgalmasabb, mint megérteni, hogy mit szeretne a vevő? És van-e annál hálásabb feladat, mint jól kiszolgálni?  

Köszönjük a beszélgetést, köszönjük, hogy együtt dolgozhattunk ezen a csodálatos komplexumon. Nagyon sok sikert kívánunk a további projektekhez! En santé!