Egy kis érdekesség …

A mosogatógép születése

Napjaink konyháinak nélkülözhetetlen alapfelszereltsége a mosogatógép. Tisztítás, fertőtlenítés, takarékosság, környezetvédelem, mind fontos jellemzői ezeknek a berendezéseknek, de nem volt ez mindig így. Nem gondolnánk, hogy napjaink mosogatógépét néhány értékes porcelánnak és ezekért aggódó leleményes tulajdonosnőjének köszönhetjük.

Josephine Cochrane 1839-ben született, és egészen 45 éves koráig semmilyen jelét nem mutatta annak, hogy egyszer ő lesz majd az a feltaláló, aki világszerte megkönnyíti a háziasszonyok és persze vendéglátósok életét.

1857-ben, rögtön középfokú tanulmányai elvégzése után hozzáment a nála egy jó évtizeddel idősebb demokrata párti politikushoz, William Cochranhez. A rendkívül élénk társasági életet folytató házaspár ezután egy Chicago környéki nagy villába költözött, ahol egymást érték a fényes vacsorák, ezen alkalmakkor pedig természetesen rendre előkerült a háztartás egyik legfőbb dísze, Mrs. Cochrane s XVII. századi porcelán étkészlete, ami viszont a sok mosogatás, dörzsölés és sikálás miatt egyre gyalázatosabban festett.

Az anekdota szerint ekkor fogant meg benne a mosogatógép gondolata, amelyet az otthona mögötti fészerben tervezett, majd épített meg George Butters szerelő segítségével. Miután 1886-ban szabadalmaztatta találmányát megalapította a Garis-Cochrane Gyártó Vállalatot gépeinek gyártásár és 1893-ban bemutatta új gépét a Chicagói Világkiállításon, mely hatalmas sikert aratott és az egész országban elterjedt. A fáradhatatlan Mrs. Cochrane 73 évesen, gazdag üzletasszonyként hunyt el, öröksége ma is él.

Cochrane gépei, a hagyományos mosogatás folyamatát másolták: rézkazánnal felmelegített vizet fröcsköltek hosszú időn keresztül a dróttálcákban elhelyezett edények felületére, ezzel elkerülendő a töréseket, karcolásokat. A mosogatás minőségét, az idő, a felhasznált víz mennyisége és mozgatásának mechanikája befolyásolta.

Bár Josephine Cochrane a találmányát elsősorban a középosztálybeli háziasszonyoknak szánta, mosogatógépei először szállodákban és más vendéglátóegységekben lettek népszerűek, mivel igen sok vizet és elektromos áramot igényeltek ami nem minden háztartásban állt rendelkezésre.

A személyes használatra vásárolt mosogatógépek száma a második világháború után ugrott meg, miután a vezetékes víz az otthonok természetres részévé vált. 

Meiko mosogatógép 1927-ből

A mosogatógépek népszerűsége máig töretlen. A mai gépek egyszerűen kezelhetők, hatékonyak és gazdaságosak. A kiváló teljesítményt ma már a mosogatószerek korszerű összetétele, a gépek mechanikája és vízkezelése befolyásolja, ennek köszönhetően víz-, és energiatakarékosak.