Dicséretben részesült A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga rehabilitációja

Örömmel olvastuk az octogon.hu-n, hogy  a Budapesti Építész Kamara dícséretében részesült a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga rehabilitációja. Büszkék vagyunk rá, hogy ennek a történelmi épületnek megújulásában az A.MeCoD csapata is részt vehetett, mely projektben a melegítőkonyha technológiáját és kávézó egyedi pultját terveztük és telepítettük.

Az épület sok viszontagságon ment keresztül az elmúlt száz éveben, de most teljes pompáljában tündököl, hála a építészek, belsőépítészek, valamint restaurátorok által végzett munkának köszönhetően. 

A Budapesten élő ortodox zsidó közösség 1867-ben Otto Wagnert bízta meg a zsinagóga tervezésével, aki Kallina Mór társtervezői közreműködésével megalkotta a romantikus-eklektikus építészet egyik legkvalitásosabb mór-bizánci ihletésű építményét: ókori hagyományokat követve nyolcszögletű, centrális teret tervezett, melynek középpontjában a tóraolvasó pultot helyezte el, körülötte a férfiak padsoraival. Az első emelet magasságában a női karzatokat alakították ki. A centrális térhez az utcai homlokzati oldalon, három szinten rabbilakások és oktatási helyiségek épültek.

A templom 1941-ben a deportálandó zsidók gyűjtőhelye volt, ahonnan 20-30 ezer embert szállítottak el a megsemmisítés helyszíneire. A háborút sérülésekkel vészelte át, azonban a 70-es években a használaton kívüli, sorsára hagyott épület kupolája beomlott. 1988-ban az Alba Regia Állami Építőipari Vállalat megvette az épületet, és elindította a felújítását. A vállalat csődbe jutott, és az épület visszakerült a hitközség tulajdonába. A műemléki kutatómunkát nagyban segítette, hogy a hitközség sok elkötelezett tagja az évtizedeken át őrzött díszítőelemeket előhozta.

forrás: octogon.hu