„BÜSZKE VAGYOK, HOGY RÉSZESE LEHETTEM AZ ELEJÉTŐL KEZDVE A TEREMTŐ FOLYAMATNAK”
2022-11-04

A közelmúltban került átadásra a négy csillag superior Hungarikum Hotel. Milyen érzésekkel fogadták az épület végleges elkészültét?

Több mint 2 éves kemény kivitelezési munka után került átadásra a Hungarikum Hotel. A megnyitó napján érzések sokasága kavargott bennem. Hogy mit éreztem? Izgatottságot – vajon az épület milyen fogadtatásban részesül a vendégek szemében? Büszkeséget, hisz részese lehettem az elejétől kezdve a teremtő folyamatnak. Tettvágyat, hiszen a megkezdett munka nem áll meg, sőt még csak most kezdődik igazán: vendégekkel kell megtölteni a szobákat.

A tervezési folyamattal együtt már több mint négy éve készül a Hotel. Hogyan emlékeznek vissza a kezdetekre? Mennyire sikerült pontosan megvalósítani az álmukat?

Ha igazán a kezdetekről kell írnunk akkor 2013-al indítanék, amikor Tamás Gáborral a Hungarikum Hotel tervezőjével leültünk egy asztalhoz. Több elképzelés is felmerült arról, hogy milyen is legyen a Hotel. Emlékszem Lezsák Sándor ezen elképzeléseket leseperve tollat ragadott, majd egy A4-es lapra lerajzolta az „Ölelő Kart” formáló épületet. Mindannyiunknak tetszett az elképzelés, így az építész kidolgozta a skiccelt rajz alapján a tervet. Álmainknak csak a pénz szabott határt.

Beszéljünk kicsit a belsőépítészeti koncepcióról. Az alap elképzelésük, hogy minden szoba, és a közösségi helyiségek némelyike egy-egy hungarikumról kapja a nevét, és tematikáját. Milyen egyéb stilisztikai elgondolások, kritériumok voltak mérvadóak a tervezésnél?

Fontos kritérium volt, hogy ne legyen giccses a végeredmény de egy elegáns, letisztult Hotelbe érkezzenek a vendégek. Szerencsénk volt, hisz olyan belsőépítészeti csapatot találtunk Szeredy Dorottya és Szlávy Zsolt személyében, akik hasonlóan gondolkoztak mint mi. 

Milyen esetleges nehézségekkel kellett megküzdeniük az építkezés során?

Nem voltunk könnyű helyzetben. Covid járvány sorozata, majd egy a szomszédos országban most is zajló háború nehezítette meg az építkezést.

Miben segített Önöknek az A.MeCoD Zrt. a hotel berendezésében?

Szinte a teljes berendezést az A.MeCoD Zrt. szállította. A szobai bútorokat, úgy mint: íróasztalok, székek, dohányzóasztalok, éjjeliszekrények, kanapék, fotelek, ottománok, bőröndtartók, ágyak, fürdőszobai kiegészítők. A teljes konyhatechnológiát, látványkonyhát, büffé és bárpult technológiát,  továbbá a közösségi terek bútorait is, mint a lobby, wellness, étterem, konferenciaterem, játszószoba, masszázs szobák illetve az irodák teljes berendezése. Minden darabot több hónapos mintáztatási folyamat után kiválasztva, a mi egyedi ízlésünknek megfelelően.

 

Milyen típusú rendezvényekhez, eseményekhez ajánlják a szállodát?

Szeretettel várunk mindenkit, aki meg akar szökni a város zajától, nyugalomra, feltöltődésre vágyik. Várjuk azon cégeket is, akik csapatépítő programokat, konferenciát szeretnének nálunk tartani.

Arnold, Te mint HOTELigazgató mit gondolsz, minek köszönheti a hotel az igazi sikerét?

„Itt nem csak a víz gyógyít!”, hanem a csend, a tiszta levegő, a nyugalom, a mosolygós emberek s nem utolsó sorban a finom ételek. Egy vendégünk írta a vendégkönyvünkbe, nem csak a Hotelre, hanem az egész Ligetre értve: „A Liget lélekemelő és léleképítő”. Talán ebben van a titok.

Milyen koncepció alapján állították össze a konyhát és az éttermet? Milyen felszereltsége van a konyhának?

Az volt az elv, hogy egyszerre szolgálja ki az szállóvendégeket, a konferenciákat valamint az a’la carte étkeztetést is. Az étterem kialakítása kicsit nehezebb volt, mivel csak a központi részt tudtuk hasznosítani a svédasztalos terítéshez, illetve a látványkonyha is itt kapott helyet. A felszereltséget tekintve Doma István konyhatechnológus tervezőmérnök a legkorszerűbb eszközöket tervezte be, a rendelkezésre álló igen szűkös és nehéz geometriájú helyiségekbe: aktív elszívó álmennyezet, korszerű mosogatás technológia, és egyedi főzősziget. A vendégtérben található front cooking rendszerről és tálalás technológiáról az A.MeCoD csapata gondoskodott. Ezen kívül helyet kaptak a térben: olasz professzionális artisan sonkaszeletelő, sajt és sonka érlelők, borhűtők.

Milyen ételeket készítenek általában, mi a vacsora kínálat?

A vacsora előételekből, kétféle levesből, három féle főételből, különböző köretekből, péksüteményekből és desszertekből áll. Terítékre kerülnek szárnyas ételek, halételek, sertéshús ételek, nyúlételek, illetve vegetáriánus fogások is. Az alap kiindulási pontunk  Czifray István szakácskönyve volt, mivel az éttermünk is róla kapta a nevét, de vendégeink ehetnek zellerkrémlevest hirtelen sült mangalica sonkával és fűszeres tökmagolajjal; lélekemelő  fahéjas almakrémlevest habcsókkal; tanyasi tyúkhúslevest benne főtt helybéli zöldségekkel, lúdgége tésztával; lakiteleki aprópecsenyét; lapcsánkát; rozmaringos bárány combot; vagy akár kókusztejes kurkumás gnocchit is. A menüsor és az  étlap összeállításában nagy segítségünkre volt Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének (MNHSZ) alelnöke. 

Miért szerettek az A.MeCoD-al együtt dolgozni?

Személyükben egy olyan csapatot ismerhettünk meg akikkel a munka gördülékenyebben tudott zajlani. Minden felmerülő problémára volt megoldási válaszuk, sőt néha már előttünk jártak egy lépéssel a megoldás tekintetében. Jól tudtunk együtt gondolkodni.

Mi volt a legemlékezetesebb élmény a céggel kapcsolatban a négy év során?

Legjobb élmény az volt mikor a papírra vetett, dirib-darabban látott látványtervek valósággá váltak. Olyan harmonikus egységet alkottak amit még álmainkban sem tudtunk elképzelni. Legviccesebb élmény talán az amikor eljöttek hozzánk csapatépítésre – tó átugrás női módra, András hol vagy?

Végezetül meséljenek arról, hogy mik a jövőbeli terveik? Mi a következő lépés, így, hogy megépült a szálloda?

Mint ahogy már említettem, a kemény munka még csak most kezdődik: vendégekkel kell megtölteni a Hotelt. Nyitott szívvel várjuk kedves vendégeinket!