A gluténérzékenység napjainkban… egy fiatal szemszögéből!

Kugler Eszter, 18 éves tanuló - 2014 óta gluténérzékeny

A gluténmentes étrenddel sokat foglalkozik a média manapság, de a mögötte rejlő betegség gyakran háttérbe szorul. Világszerte 100-ból 1 ember szenved gluténérzékenységben, de egyre többen választják a gluténmentes étrendet. Megosztom veletek a gluténérzékenységről szerzett tapasztalataimat, hogy betekintést nyújtsak erről a modernkori betegségről.

Első találkozásom a gluténérzékenységgel 6 évvel ezelőtt történt, egészen addig egyáltalán nem ismertem. Egyetlen olyan tünetem sem volt, ami arra utalt volna, hogy beteg lennék. Egy rutin vérvizsgálat során derült ki a magas cöliákia antitest jelenlét, ami gluténérzékenységre utalhat.

A cöliákiás – magyarul lisztérzékeny, gluténérzékeny emberek – a glutén egy alkotóelemére, az említett gabonafélék egyes fehérjéire érzékenyek. Ezt az anyagot az érzékeny emberek szervezete nem tudja feldolgozni, ezért a szervezet ellenanyagot termel, ez indítja el az autoimmun folyamatot. Mivel az autoimmun folyamatot nem lehet sem megelőzni, sem megállítani, ezért a gluténérzékenység nem gyógyítható.

Magyarországon – ahogy minden más országban is – folyamatosan nő a lisztérzékeny emberek száma, a cöliákia a népesség 1-2 százalékát érinti, azonban csupán egy kis hányaduk tud az érzékenységéről. Mivel sok esetben elmaradnak a tipikus tünetek (puffadás, hasmenés, hányás, fogyás), és az emésztőrendszeri tünetek helyett teljesen más területen tapasztalnak problémát a betegek, nem is gyanakodnak gluténérzékenységre.

Tanács: A gluténérzékenység bármilyen életkorban kialakulhat, és mivel öröklődik, ezért érdemes az egész családon szűrést végezni.

Az én kálváriám 2014-ben kezdődött. Ekkor Magyarországon a gluténérzékenységet még figyelmen kívül hagyták vagy fel sem ismerték. A gluténmentes pékáru és egyéb, előre csomagolt termékekhez nehéz volt hozzájutni, átlagos élelmiszerboltban szinte egyáltalán nem, csak szaküzletekben. Szerencsére a fővárosban élek, így nem volt nehéz ilyen boltokat találni, de aki az ország más részén él, mindennapos harcot kell vívjon, hogy beszerezze a megfelelő alapanyagokat.

Az éttermek környezetében történt a leglassabb változás. Pár éve az allergének jelzése túlnyomó részben lemaradt az étlapról. Még ha fel is tüntették ezeket, és találtam egy gluténmentesként jelzett ételt, még akkor is fennállt a keresztszennyeződés veszélye. Ennek az az oka, hogy az ételek ugyanabban a helyiségben készülnek.

Folyton ugyanazok a kérdések voltak a fejemben: “ Vajon ugyanabban a sütőben sütötték, mint a „normális” ételeket? Ugyanazt a vágódeszkát használták? Ugyanazt a kést? Ugyanabban a vízben főzték a gluténmentes tésztát, mint a többit? “Előre csomagolt, glutént is tartalmazható fűszereket használtak?”  Ezek voltak azok az okok, ami miatt nem szívesen jártam étterembe. Nem éreztem biztonságosnak.

Ráadásul tapasztalatom szerint az étteremtulajdonosok nem fordítottak elég figyelmet arra, hogy a személyzetnek megtanítsák, hogy mik az allergének és azok veszélyei. Nagyon sokszor előfordult, hogy a felszolgáló összekeverte a gluténérzékenységet a laktózérzékenységgel, vagy egyszerűen csak zavarodottnak tűnt a témában.

A helyzet az élelmiszerboltokban a mai napig fokozódik.  Rengeteg biztonságosnak tűnő termék, mint a felvágott, a szójaszósz, a salátaöntetek, még az import zöldalma is tartalmazhatnak glutént 🙁

Éppen ezért rendkívül elővigyázatosnak kell lennem vásárláskor, és alaposan meg kell néznem minden összetevőt. Ha az összetevők között nem szerepel glutént tartalmazó alapanyag, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az a termék biztonságos is, éppen a keresztszennyeződés miatt.

A csomagolásnak fel kell tüntetnie, hogy a terméket fogyaszthatják gluténérzékenyek, különben le kell mondanod róla. Gluténmentes étel jelzés amit figyelni kell : 

Eddig nagyon kevés gluténmentes étel volt elérhető az iskolákban és kiszállító cégeknél is. Ők sem tudták garantálni a tökéletesen szennyeződésmentes ételeket. Emiatt otthon készítem el magam az ételeket, ami elég sok energiába kerül minden nap.

Szerencsére a gluténmentes iparág sokat fejlődött az elmúlt néhány évben. Már szinte minden élelmiszerboltban kaphatóak gluténmentes termékek, az éttermekben is rendelhetünk nekünk való fogásokat és egyre több gluténmentes termék kerül piacra. Tehát a helyzet az én szemszögemből javulóban van:)

Ugyanakkor még mindig sok ember nem tud erről a betegségről vagy nem veszi elég komolyan. Gyakran hallom, hogy „Ó, ez csak egy morzsa kenyér!” Nos, egy ilyen darab lenyelése után a bélrendszer 3-6 hónap alatt épül fel teljesen. Ha minden nap megennék egy ilyen morzsa kenyeret, a szervezetem nem lenne képes más tápanyagok felvételére, ami végül alultápláltsághoz vezetne.

Ezért kell felhívnunk a magunk és mások figyelmét az ételallergiára, hogy az ilyen betegségben szenvedőknek ne okozzunk bajt, amiért nem voltunk elég körültekintőek.

Bárki tájékozódhat a gluténérzékenység okairól, tüneteiről, a szűréséről és a kezeléséről, a válaszok kéznél vannak. Szerencsére sokan foglalkoznak ezzel az állapottal, és valóban odafigyelnek rá. 

 

Összefoglalva: még egy hosszú út áll előttünk, de a gluténérzékenység tudatosítása nagy előrelépést tett!